Læs Witcher-bøgerne i den rigtige rækkefølge

Et af de bedste spil, som jeg nogensinde har spillet, er helt klart The Witcher 3: Wild Hunt. Hvis der er et spil, som har fortjent fem oste af Kommen, så er det helt klar dét. Er du vild med RPG-genren, eller har du bare fulgt en lille smule med i spilverdenen i de senere år, så har du også hørt gode ting om de fænomenale The Witcher-spil til konsol og PC. Hvis ikke, så har du måske i stedet set Henry Cavill spille den blonde og stormusklede witcher Geralt af Rivia i Netflix’ voldsomt populære TV-serie The Witcher (2019-).

Både TV-serien og spillene baserer sig på Witcher-bøgerne af den polske forfatter Andrzej Sapkowski, der efterhånden er blevet verdensberømt for sin storslåede fantasyserie om Geralt, Cirilla, Yennefer, Triss, Vesemir og det enorme galleri af forskellige monstre fra den verden, de lever i.

Sapkowski har skrevet i alt otte bøger i Witcher-serien. De første syv af dem udkom i løbet af 1990’erne, mens den ottende og hidtil seneste bog kom på markedet i 2013. Witcher-bøgerne er blevet oversat til rigtig mange sprog, men kun tre af dem er udkommet på dansk indtil videre. Alle Witcher-bøgerne er selvfølgelig oversat til engelsk og er ikke svære at læse – tværtimod kan man ikke lægge bøgerne fra sig igen.

Rækkefølgen på Witcher-bøgerne kan dog være lidt vanskelig at finde rundt i, da de ikke blevet oversat til engelsk i kronologisk rækkefølge.

Du får derfor herunder rækkefølgen på alle bøgerne i Witcher-serien både på engelsk, polsk og dansk (så langt, som oversætterne er nået) samt de forskellige udgivelsesår.

#1 The Last Wish (2007)

Polsk titel: Ostatnie życzenie (1993)
Dansk titel: Det sidste ønske (2016)

Handling: The Last Wish rummer flere forskellige fantasy-fortællinger om witcheren Geralt af Rivia, også kaldet Den Hvide Ulv, som rider fra by til by og for den rette pris tager hånd om de monstre og dæmoner, der måtte plage byernes indbyggere. Bogen er faktisk den anden fritstående bog i Witcher-serien, men i forhold til begivenhedernes kronologi, er The Last Wish den første bog, man skal læse. Sideløbende med Geralts eventyr følger man også hans jagt efter den magtfulde troldkvinde Yennefer.

#2 Sword of Destiny (2015)

Polsk titel: Miecz przeznaczenia (1992)
Dansk titel: Skæbnens sværd (2017)

Handling: Sword of Destiny er også en samling af flere fantasy-fortællinger om witcheren Geralt af Rivia og den første fritstående bog i Witcher-serien. Gennem fortællingerne lærer man Geralt at kende og præsenteres for masser af uhyggelige monstre og dæmoner.

#3 Blood of Elves (2008)

Polsk titel: Krew elfów (1994)
Dansk titel: Elverblod (2019)

Handling: Blood of Elves er den tredje bog i Witcher-serien, men faktisk samtidig også det første bind i den fortælling, der bedre kendes som Witcher-sagaen. Mennesker, dværge, gnormer og elvere har levet i fred side om side med hinanden i mere end 100 år, men nu blusser hadet mellem racerne op, og der er igen krig i luften. Der bliver begået uhyrlige forbrydelser overalt, og Kejseren af Nilfgaard forsøger at underlægge sig de nordlige riger. Dronning Calanthes barnebarn, Cirilla, vokser op i denne tid. Ciri, som hun kaldes, er arving til Cintras trone, men har elverblod i årene og besidder nogle unikke evner. En gammel spådom fortæller, at hendes skæbne er at ændre verden – enten til det gode eller til det onde. Derfor forfølges Ciri af mange forskellige parter, men Geralt af Rivia tager hende til sig og oplærer hende i witcher-faget. Det står dog hurtigt klart, at Ciri med sine særlige kræfter ikke er nogen helt almindelig witcher.

#4 Time of Contempt (2013)

Polsk titel: Czas pogardy (1995)
Dansk titel: Endnu ikke oversat til dansk

Handling: Time of Contempt er den fjerde bog i Witcher-serien og samtidig det andet bind i Witcher-sagaen. Elverne og andre overnaturlige skabninger vil have hævn over menneskerne efter årtiers fornedrelse og gør sig klar til krig. Magikerne bekriger også hinanden, mens Geralt og Yennefer skal vælge side i krigen mellem elverne og kongerne, samtidig med de må beskytte Ciri.

#5 Baptism of Fire (2014)

Polsk titel: Chrzest ognia (1996)
Dansk titel: Endnu ikke oversat til dansk

Handling: Baptism of Fire er den femte bog i Witcher-serien og samtidig det tredje bind i Witcher-sagaen. Geralt er slemt såret og kan ikke gøre noget, før han er kommet til kræfterne igen. Det er dog kun ham, der kan redde og finde Ciri, som rygtes til at være tæt på at gifte sig med Kejseren af Nilfgaard.

#6 The Tower of the Swallow (2016)

Polsk titel: Wieza Jaskółki (1997)
Dansk titel: Endnu ikke oversat til dansk

Handling: The Tower of the Swallow er den sjette bog i Witcher-serien og det fjerde bind i Witcher-sagaen. Mens krigen raser, skjuler Ciri sig, forklædt som bandit. Geralt har samlet en gruppe omkring sig, der skal redde Ciri. Ciri jages vildt af lejesoldater, og Svalernes tårn er det eneste sted, som er sikkert for hende.

#7 The Lady of the Lake (2017)

Polsk titel: Pani Jeziora (1999)
Dansk titel: Endnu ikke oversat til dansk

Handling: The Lady of the Lake er den syvende bog i Witcher-serien og det femte og sidste bind i Witcher-sagaen. Ciri er nu i Svalernes tårn i elvernes verden efter at være trådt gennem en portal, knap med livet i behold. Her er hun fanget i en tidløs verden, hvor der umiddelbart ikke er nogen vej ud fra, men hun må tilbage til Geralt. Hun kommer til at stå ansigt til ansigt med bl.a. Leo Bonhart; dusørjægeren, der tidligere har fanget og tortureret hende.

#8 Season of Storms (2018)

Polsk titel: Sezon burz (2013)
Dansk titel: Endnu ikke oversat til dansk

Handling: Season of Storms er den ottende bog i Witcher-serien og er som den eneste af bøgerne en selvstændig roman uden for Witcher-sagaen. Season of Storms er til gengæld en forløber til begivenhederne i Witcher-sagaen. Man følger selvsagt witcheren Geralt af Rivia, og denne gang finder man ud af, hvordan Den Hvide Ulv klarer sig uden sine våben.